
آشنایی با انواع صفحه لمسی
چندین نوع صفحات نمایش لمسی وجود دارد که جهت اشنایی به معروف ترین و پر کار برد ترین انها اشاره ای کلی میکنیم:
- صفحه لمسی یا تاچ اسکرین مقاومتی
- صفحه لمسی یا تاچ اسکرین خازنی
- صفحه لمسی یا تاچ اسکرین فرو سرخ
در ادامه در مورد انواع صفحه های لمسی توضیح خواهیم داد و مزایا و معایب صفحه های لمسی مختلف را با هم مقایسه می کنیم
صفحه لمسی یا تاچ مقاومتی
در این فناوری صفحه لمسی از چند لایه تشکیل شدهاست که مهمترینشان، دو لایه فلزیست. لایههای مقاومتی (حساس به فشار) با فاصله کمی از هم جدا شدهاند. وقتی این صفحه در نقطه خاصی توسط شیئ، لمس شود، صفحات مقاومتی در آن نقطه به یکدیگر متصل میگردند. در این حالت صفحه به صورت مقاومت عمل کرده و جریان الکتریکی صفحه تغییر میکند که توسط یک کنترلر، پردازش میشود. تغییر جریان به این نحو است که برحسب تعداد سیمهای استفاده شده و مکان اتصال، مقاومت بین صفحات متفاوت خواهد بود.
خروجی تختهٔ لمسی معمولاً چهار، پنج و هشتسیمهاست و مکان لایههای مقاومتی برحسب تعداد خروجی مورد استفاده متفاوت خواهد بود. در حالت چهارسیمه، شیء میتواند در چپ، راست، بالا و پایین قرار گیرد. در حالت پنج سیمه، نقطههای قابل تشخیص شامل پنج گوشه و نقطه وسط خواهد بود.
صفحات لمسی مقاومتی معمولاً قیمت مناسبی دارند؛ ولی دارای قدرت تفکیک ٪۷۵ هستند (که با اضافه کردن فیلمهای پلاستیکی و شیشهای تا ٪۸۵ قابل افزایش است) . در مقابل اینگونه صفحات از عوامل بیرونی مانند، آب و گرد و خاک تأثیر نمیپذیرند و امروزه بیشترین استفاده را دارند.
برای کیوسکهای اطلاع رسانی یا ماشینهای خودپرداز (بانک، سینما، فروشگاه) بطور گستردهای استفاده میشوند.
این فناوری پرکاربردترین فناوری در صفحههای لمسی برای تولید گوشیهای موبایل است و در گوشیهای ویندوز موبایل مانند HTC TyTN II و HTC Touch Diamond متداولتر است.

مزایا صفحه لمسی یا تاچ مقاومتی
استفاده از اکثر اجسام برای لمس صفحه مانند دست، دستکش، قلم استایلوس
قیمت مناسب
معایب صفحه لمسی یا تاچ مقاومتی
ثبت یک تماس (Touch) در یک لحظه
بازتاب نور
صفحه لمسی یا تاچ خازنی
صفحه لمسی خازنی (یا الکترواستاتیک)، صفحهایست که با موادی همچون اکسید نازک ایندیم پوشانده شدهاست که جریان ثابتی را از حسگر عبور میدهد. بنابراین حسگر باعث میدان دقیقاً کنترلشدهای از الکترونهای ذخیرهشده در هر دو محور افقی و عمودی میشود که دارای ظرفیت خازنی خواهد بود. وقتی میدان خازنی نرمال حسگر (در حالت پایه) توسط میدان خازنی دیگری (مثلاً انگشت انسان) تغییر کند، مدارات الکترونیکی که در گوشههای صفحه قرار دارند، برآیند تغییرات موج سینوسی میدان مرجع را اندازهگیری میکند و این اطلاعات را برای محاسبات ریاضی به کنترلر میفرستند.
صفحات لمسی خازنی، میتوانند توسط انگشت بدون پوشش یا با ابزاری رسانا که با دست گرفته شده باشد، لمس شوند. اینگونه صفحات لمسی از عوامل بیرونی تأثیر نمیپذیرند و قدرت تفکیک بالایی دارند. ولی مدارات آنالیز سیگنال آنها قیمت آنها را افزایش میدهند.
این نوع فناوری صفحات لمسی در آیفون و آیپاد شرکت اپل مورد استفاده قرار گرفتهاست.

مزایا صفحه لمسی یا تاچ خازنی
ثبت کردن بیش از یک تماس در یک لحظه
عبور کافی نور
معایب صفحه لمسی یا تاچ خازنی
محدودیت استفاده از اجسام برای لمس آن
قیمت بالا
آسیب پذیری نسبت به آلودگی و رطوبت
صفحه لمسی یا تاچ فروسرخ
این صفحات از یکی از دو روش کاملاً متفاوت استفاده میکنند. در یکی از این روشها تغییرات دمایی سطح صفحه که توسط عوامل خارجی ایجاد شود را مورد استفاده قرار میدهد. این روش گاهی کند بوده و به دستهایی گرم نیاز دارند.
در روش دیگر آرایهای از حسگرهای فروسرخ عمودی و افقی مورد استفاده قرار میگیرد که تغییرات در پرتوهای تنظیمشده نور فروسرخ نزدیک سطح صفحه را تشخیص میدهند. این صفحات مقاومترین سطح را دارند و در کاربردهای نظامی که نیاز به صفحه نمایش لمسی دارند مورد استفاده قرار میگیرند.

مزایا صفحه لمسی یا تاچ فروسرخ
عبور دادن تمامی نور تولید شده
با دوامترین تکنولوژی در مقایسه با سایرین
قابل استفاده با تمامی اجسام بدون نیاز به فشار فیزیکی زیاد
معایب صفحه لمسی یا تاچ فروسرخ
بالاترین قیمت در مقایسه با سایرین
تاثیر منفی نور محیطی زیاد بر عملکرد
ثبت یک تماس در یک لحظه
عدم حفاظت از صفحه مانیتور